Nordmannsgran er et miljøvenligt juletræ!
Juletræer er gode til at binde CO2. De bruger stoffet i deres livsprocesser, og undervejs omdannes det til kulstof, der bliver siddende i stammer, grene og nåle. Over en 9-årig omdrift binder eller akkumulerer et nordmannsgranjuletræ omtrent 16 kg CO2 fra luftens atmosfære, når træets biomasse opbygges. Dette betyder, at i løbet af et år optager en hektar med nordmannsgraner cirka 13 ton CO2 fra luften afhængig af plantetal og sporandel.
Men det er omtrent dobbelt så meget som en hektar løvskov, der i gennemsnit optager cirka 6,5 ton CO2. Forklaringen er, at juletræerne står tæt og skyder hurtigt i vejret i vækstsæsonen. Desuden har hvert træ flere generationer af nåle, der bliver siddende på træet i op til syv år. Gødskningen har også stor betydning. Juletræer får kun små mængder gødning i forhold til andre afgrøder, men gødningen gør en stor forskel. Forsøg viser, at ugødskede træer kun optager halvt så meget CO2, fordi de vokser langsommere og bliver mere spinkle.
Nordmannsgranjuletræer binder CO2 – Et bæredygtigt og miljøvenligt juletræ!
Efter jul frigives denne CO2 mængde igen fra det høstede træ, når træet komposteres og juletræer er således en CO2 neutral afgrøde. Brændes juletræerne efter jul i stedet for olie, gas eller kul sker der en fortrængning af disse fossile brændstoffer, og juletræet har en positiv klimaeffekt. Plantes der juletræer på “nye” arealer – f.eks. landbrugsarealer – kan man tale om en forøget binding af CO2, da der nu akkumuleres mere CO2 med anvendelsen til juletræer. De optagne kulstofmængder stammer fra et forskningsprojekt (Agenda), der er gennemført af Skov & Landskab på Københavns Universitet i samarbejde med Danske Juletræer.